קטגוריה: <span>דקדוקים בתפילה</span>

פיסוק על פי מסורת הטעמים

יש מספר מקומות בתפילה שהפיסוק בהם אינו מוכרע, וניתן לקרוא מילה או מספר מילים עם הקטע הקודם או עם הקטע הבא, לפני או אחרי הפסיק. בחלק מהמקרים הללו, ניתן לעמוד על הפיסוק הנכון מתוך מסורת טעמי המקרא. טעמים אלו מסודרים לפי כללי פיסוק ברורים ומסורים מדור לדור. כך בפסוק הנאמר …

בִּעוּר או בֵּעוּר? / ערן שרעבי

ישנה מחלוקת לגבי ברכת ביעור חמץ. הראשונים נחלקו אם מברכים אותה בתחילת הבדיקה או בחמץ הראשון שמוצאים, אך מלבד זאת יש עוד מחלוקת: בעוד שברוב העדות אומרים "על בִּעוּר חמץ" בחיריק, התימנים אומרים "על בֵּעוּר חמץ" בצירה. מחלוקת זו מה טיבה? כידוע ישנו תהליך הנקרא "תשלום דגש" – כאשר יש …

ולא גורלנו ככל המונם

ב"עלינו לשבח" צריך לומר "וְלֹא גורלנו ככל המונם": בשם הרב מאיר מזוז שליט"א (עלון "בית נאמן" גליון 50 פרשת יתרו ה'תשע"ז): תפילת "עלינו לשבח" היא שיר שכל החלק הראשון שלו הוא ארבע מילים מול ארבע מילים: עלינו לשבח לאדון הכל לתת גדולה ליוצר בראשית שלא עשנו כגויי הארצות ולא שמנו …

שבת/שבתות קדשך

בתפילת עמידה של מנחה בשבת, בנוסח ספרד ישנן שתי גרסאות: "באהבה וברצון שַׁבַּת קדשך, וינוחו בם", או שמא "שַׁבְּתוֹת קדשך". המשנה ברורה הביא שאומרים בערבית "וינוחו בה", בשחרית "וינוחו בו", ובמנחה "וינוחו בם". סברא אחת אומרת: כשם שבכל התפילות אומרים "שבת קדשך", כך לא נשנה רק במנחה את הנוסח לומר …

לַוָּיַת המת

והכנסת כלה וְלַוָּיַת המת. משקל זה הוא שם פעולה של בניין פיעל, לדוגמה: כִּוֵּן-כַּוָּנָה, בִּטֵּל-בַּטָּלָה, בִּקֵּשׁ-בַּקָּשָׁה. ואם כן, אפשר לומר שהמילה כִּוּוּן שוה במשמעותה לגמרי למילה כַּוָּנָה, וכן על זה הדרך. ועל פי זה, מה מלוים? לַוָּיָה. וכן נדפס בסידור "קול אליהו".